2011. július 19., kedd

Az alapok

Bár lehet, sokan nem is tudják, de életünk minden területére kiterjedő iránymutatást kaphatunk a Bibliából. Folyamatos, élethosszig tartó tanulmányozást igényel, de megéri megfogadni a bölcs tanácsokat :).
Életvitelünkhöz kapcsolódóan van egy 8 pontos lista, ami feltétele lehet annak, hogy testünk-lelkünk a lehető legjobb állapotba kerüljön és abban is maradjon. Keresztény pszichiáter és életmód tanácsadó is hangsúlyozta ezeknek a dolgoknak a fontosságát.  Most csak párat emelnék ki, amik szorosan kapcsolódnak a témához.
  1. Frissítő pihenés
  2. Helyes táplálkozás és étrend
  3. Idő Istennel
  4. Testmozgás
  5. Víz
  6. Tiszta levegő
  7. Napfény
  8. Tartózkodás az egészségre káros anyagoktól
Olyan dolgok, amik nem biztos, hogy szó szerint szerepelnek a Könyvek Könyvében, DE, mivel a világ törvényszerűségek, ok-okozati összefüggések mentén működik, nem hunyhatunk szemet felettük. Hiszen Isten teremtette ilyenre...:)!
(Ha valaki szeretne jobban elmerülni a témában ezt vagy ezt a könyvet ajánlom, illetve elszántaknak  Csalami László előadásait.)

Mikor gyermekünk születik, meglehetősen sokszor találkozunk a "napirend" kifejezéssel. A dolgok kiszámítható egymásutánisága biztonságérzetet ad az újszülöttnek, a következetesség a kisgyermeknek. Később sincs ez másként, a rend, rendszeresség egyformán fontos fiatalnak, felnőttnek, idősnek egyaránt.
Mint mindent, a rendszeretetet is gyermekkorban tudjuk megalapozni.
Egy őszinte vallomás: én a mai napig küzdök rendetlen mivoltommal. Nagyon erős kontrollal tudom csak tűrhető mederben tartani életünk folyását. Sokszor előfordul, hogy elúszok a tennivalókkal, "szalad a ház", elmaradnak a csendességek, stb.
Az otthoni teendők rendszerezésében nagyon sokat segített a FlyLady program, amire az interneten találtam rá. Amerikából származik, magyarra fordította Farka Lívia, aki egy nagyon népszerű blogot "üzemeltet" a világhálón. Nem csak a nyelvi, hanem a kúltúrális fordítás is megtörtént részéről, így a magyar háziasszonyok is bátran belevághatnak a "kalandba", megéri!

Mindezek után jutottam el arra, hogy az én tennivalóimmal párhuzamosan a lányoknak is adjak feladatokat. Hogy ne csak múló szeszély, bukott próbálkozás legyen (ilyenben bőven volt részünk), igyekeztem teljesen hozzájuk igazítani, egyénre szabni a rendszert és lelkiismeretesen felkészülni. Érzésem szerint 8 éves kortól használható a program, de kisebb módosításokkal akár 5 éves gyerek is bevonható.

(Létezik, szintén Amerikában, egy gyermekeknek szóló változata is a FlyLady-nek, jó pénzért hozzá lehet jutni az útmutatáshoz, van nyomtatható oklevél meg egyebek, aki tud angolul és tetszik neki, az próbálja ki! Kíváncsian várom a tapasztalatokat!)

Eszköz-szükséglet (már amiket én használtam): színes karton, toll, zsinór...az első hétre elég is ennyi :).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése