2011. július 30., szombat

1. Nap


Hát, vágjunk bele a gyerekszoba rendbetételébe :)! Mindig az akció előtti nap kell megtervezni a másnap reggelt, de ezt úgyis látni fogjátok.
Nem lesz könnyű, lehet, hogy többször neki kell futni, de nálunk működik. Talán a titka az, hogy ha azt mondom, "na jól van, térjünk csak vissza a napi teendőkhöz", akkor pontosan veszik az adást. a gyerekek Ehhez kell a lassú bevezetés, a sikerélmény és reális elvárások.
 
Ha Fly Lady-zel, akkor látni fogod a két rendszerben levő hasonlóságot. Nem hiába, nekem bejött!
Az első alkalom az íróasztal levakarása. Párszor söpörtem le már a földre a rajta levő dolgokat, szóval nem a levegőbe beszélek, amikor azt mondom, hogy az egyik legkritikusabb terület nálunk. Ha valaminek nem találjuk helyét, leesik a földre, stb., akkor tuti, hogy az asztalon landol. Ráadásul látványos az eredmény, így van siker!
Ha nálatok más a "mumus", kezdjétek ott. Lehet ez egy polc, komód teteje, főzősarok. Ahol nagy a kupi és látványos lesz a rend.

Kis levelek segítségével üzengetek a lányoknak, külön-külön kézzel írok nekik. Házitündér  álnéven futok, fiúknak jobban el tudok képzelni manót illetve koboldot, de ereszd szabadon a fantáziád nyugodtan :D!

Az első levelünk

Összehajtva, "borítékolva"




Nagyrészt egy Aldiban kapható kartonpapír gyűjtemény a "segítségem". (Érdemes megvenni ha akciós, jó minőség!) Mindenhol ezt használom, ahol mégsem, ott jelzem!

Az első levél pontos szövege: 

Kedves Rita/Dorka!

Ezentúl minden nap kapsz egy kis levelet, különböző feladatokkal. Ha becsületesen elvégzed a rádbízottakat, akkor egy hónap múlva meglepetés vár!
Az 1. feladat:
Keress egy tárolót (dobozt, kosarat, tálat, stb.) és pakolj bele mindent az íróasztalodról. A lámpád rakd a földre.
Alaposan, szivaccsal és súrolószerrel mosd le az asztallapot, majd töröld szárazra.
Csak a lámpát tedd vissza.
Folyt.köv. holnap!
Üdv
a Házitündér

Ehhez a feladathoz előkészítettem este nekik egy-egy dörzsiszivacsot és pamutrongyot. A többit rájuk bíztam, megoldották :).

Ha nincs kedved írogatni vagy egyszerűen csak van nyomtatód, akkor letöltheted a levelet Pdf-ben, ahová kézzel már csak a gyerkőc nevét kell beírni.

Ne felejtsd, ez a levél 11-12 éves lányoknak íródott, akik már tudják, hogy a lámpára nem folyatunk vizet takarításkor, mert veszélyes! Igazítsd a levél szövegét gyermeked korához. A letölthető verzióban megpróbáltam odafigyelni ezekre a dolgokra.

A program eredeti, felnőtteknek szóló megfelelőjét megtaláljátok az Urban:Eve blogon.

Kérlek a szövegeket, képeket ne másold, ha szeretnéd megosztani másokkal, akkor vidd a bejegyzés linkjét! Köszönöm!

6 megjegyzés:

  1. Jó kis feladat lesz:) Mivel az én 6 és fél évesem nem tud olvasni,rajzolni fogom a feladatot:))))a Lidl-ben :D kapható kartonpapírra:)))))

    VálaszTörlés
  2. Hajrááá! :)
    Remélem tetszeni fog a 6,5évesednek a levelezés!
    Ugyanezt a kartont vetted a Lidl-ben? Lehet, hogy én is ott vettem? Olyan régen volt...

    VálaszTörlés
  3. Jövő vasárnaptól pont ilyen karton lesz az ALDI-ban, ha valakit érdekel. ;) Nekem még nagyon kicsik a gyerekeim, de csináltam nekik egy napi rutin táblát képekkel (reggel 4 este 3 "feladattal"), és, ha megcsinálják, szívecskét ill. csillagot gyűjthetnek mellé. 3 napja csináljuk, eddig élvezik (főleg a 4 éves lányom, a 2 és fél éves fiam még nem nagyon érti...)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon tetszett Dávidnak a levél,már várja a következőt:))))Igaz, a legnagyobb problémája az volt,hogy nincsen lámpája,amit le tudna rakni a földre-kénytelen voltam kölcsönadni az enyémet:DDDD mert addig nem volt hajlandó semmit csinálni.:))) asszem kicsit előre kell hoznunk a lámpavásárlási projektet.
    Nem pont ilyen volt a karton,de ha jobban belegondolok nem is karton volt,hanem színespapír (fejbeütögetős ikon)
    Köszi Réka! Akkor megnézem majd:)

    VálaszTörlés
  5. Mi lett volna, ha azt írom, hogy tedd le az asztalodról a két kilós aranyrögödet?! :DDDD
    Nagyon jót derültem a bejegyzéseden!

    VálaszTörlés
  6. Akkor, azért bajban lettem volna:DDDDD de nincs lehetetlen feladat,amit a Házitündér kér azt teljesíteni kell!!!!!
    Amúgy ma a Lidl-ben tényleg van színes karton:)és tényleg kartonnak híjják......(nekünk ez közelebb van csöppet)
    Ja és azóta van már lámpánk is:)
    Aranyrögünk is legyen??????:DDDDDDD no problem ;)

    VálaszTörlés