2011. február 17., csütörtök

Az első nő

Tegnap megkezdtük a Bibliában előforduló nők tanulmányozását. 
Ki is lenne az első "delikvens", mint Éva, Ádám párja, a kígyó "áldozata".

Rögtön egy feladat:
Hajts félbe egy A5-ös papírt. Írd az egyik felére, miért jó lánynak lenni, aztán fordítsd meg, és a hátuljára jegyezz fel dolgokat, amiért irigylésre méltóak a fiúk. 5-5 pontot kellett összeszedni, nem volt könnyű.
Az eredmény:
Érdekes :). Jó a fiúknak, mert nem kell szülniük és jó a lányoknak, mert szülhetnek. A szépítkezés vitte a prímet a csajoknál, a fiúknál jobban megoszlottak a vélemények. Mindenesetre együtt 11 dolgot szedtünk össze, amiért jobb nekünk, és 8 tulajdonságért irigyeljük a fiúkat (többek között, hogy nem kell szőrteleníteniük :D).
Érdekes képet ad, ha a papírt széthajtva, megnézzük, hol-mi szerepel. Mi össze is húzkodtunk párat, mint például:
Jó a lányoknak, mert nem nekik kell randit kérni és jó a fiúknak, mert bátrabbak. Hát nem tökéletes?!

A felolvasott igeszakasz:
És fogta az ÚRisten az embert, elhelyezte az Éden kertjében, hogy azt művelje és őrizze. Ezt parancsolta az ÚRisten az embernek: A kert minden fájáról szabadon ehetsz, de a jó és a rossz tudásának fájáról nem ehetsz, mert ha eszel róla, meg kell halnod. Azután ezt mondta az ÚRisten: Nem jó az embernek egyedül lenni, alkotok hozzáillő segítőtársat. Formált tehát az ÚRisten a földből mindenféle mezei állatot, mindenféle égi madarat, és odavitte az emberhez, hogy lássa, minek nevezi; mert minden élőlénynek az a neve, aminek az ember nevezi. Így adott az ember nevet minden állatnak, az égi madaraknak és minden mezei élőlénynek, de az emberhez illő segítőtársat nem talált. Mély álmot bocsátott azért az ÚRisten az emberre, és az elaludt. Akkor kivette az egyik oldalbordáját, és húst tett a helyére. Az emberből kivett oldalbordát asszonnyá formálta az ÚRisten, és odavitte az emberhez.  Akkor ezt mondta az ember: Ez most már csontomból való csont, testemből való test. Asszonyember legyen a neve: mert férfiemberből vétetett. Ezért a férfi elhagyja apját és anyját, ragaszkodik feleségéhez, és lesznek egy testté. Még mindketten mezítelenek voltak: az ember és a felesége; de nem szégyellték magukat.
I.Mózes 2:15-25

Nagyon sok kérdés merült fel az ige olvasása után. Például, hogy miért van két teremtéstörténet, és a sorrend miért más a kettőben. Igyekeztem a tervezett mederben tartani a dolgot, de biztosan megnézzük majd a teremtésről szóló videót, amit Kamilla ajánlott.
Pár dolog, amit leszűrtünk a történetből:
  • Istent az ember nem céltalan láblógatásra teremtette, hiszen egyből munkát adott neki.
  • A nő feladata, hogy a férfit segítse.Mellét teremtette. Nem fölé és nem alá.
  • A férfi nem "egész" a nő nélkül, így csak ketten tudnak egy test lenni.
Tehát ez volt Isten eredeti terve az emberrel....amit rendesen elszúrtunk. A büntetés magával hozott egy csomó olyan dolgot, amit nem szánt nekünk a Mindenható. Az, hogy a férfi uralkodik a nőn, és ez sokszor el is durvul, az a bűnbeesés következménye. A zsidók nagy része egészen az Újszövetségig nem vette emberszámba a nőt, gondoljunk csak az ötezer ember megvendégelésére. (Az "ötezer ember" csak a férfiakat jelentette, nőket és gyerekeket nem számoltak.)

Ezeket figyelembe véve írtuk meg a következő feladatot:
Hasonlóan az előzőhöz, ismét 5-5 pont: mi a nő és mi a férfi feladata.
Itt a férfiaknak szedtünk össze több dolgot, 11:10-re győztek :). Sok mókás és tanulságos pillanatot okozott nekünk ez a játék, és miután széthajtottuk a papírt, itt is tapasztalhattuk, milyen jól kiegészíti egymást a két nem.


Az imádság után, amikor is hálát adtunk, hogy lánynak születtünk és kértük a bölcsességet ahhoz, hogy Istennek tetsző életet éljünk, ma kaptak egy-egy Igekártyát tőlem a csajok a párnájukra.

Terveim szerint minden héten megismerkedhetnek a "derék asszony" egy-egy tulajdonságával és megpróbáljuk a jelentésüket átültetni a mai korba, ha szükséges.

(A csigát ne kérdezzétek, nincs rá magyarázat :D)

1 megjegyzés:

  1. A lányok szerint a "szerez gyapjút és lent és jókedvűen dolgozik kezével" azt jelenti ma, hogy gondoskodik a családi ruhatárról,azaz: javít, vásárol, megkeresi rá a pénzt, esetleg maga alkot különféle ruhakölteményeket :).
    Ráadásul ez nem is esik nehezére :).

    VálaszTörlés