2011. február 24., csütörtök

...és felesége

Pár nőt leszámítva, a következő említett asszony Noé felesége. Bár még a nevét sem tudjuk, azt látjuk, hogy szoros egységet alkottak Noéval. A Biblia minden egyes megmozdulásnál együtt említi őket, úgy, ahogy Noé fiainak feleségét is megemlíti minden eseménynél.

A felolvasott igeszakasz: I. Mózes 6-8.
Ebből kiemeltem:
18Veled azonban szövetségre lépek: menj be a bárkába fiaiddal, feleségeddel és fiaid feleségeivel együtt. 
1Akkor ezt mondta az ÚR Nóénak: Menj be egész házad népével a bárkába, mert csak téged látlak igaznak ebben a nemzedékben.  
7Bement tehát Nóé fiaival, feleségével és fiainak feleségeivel a bárkába az özönvíz elől. 
13Még azon a napon bement Nóé és Nóé fiai, Sém, Hám és Jáfet, Nóé felesége és fiainak három felesége a bárkába, 14és velük együtt mindenfajta élőlény, mindenféle állat és mindenféle csúszómászó, amely csak csúszik-mászik a földön, mindenfajta repdeső állat, madarak és szárnyasok. 
 1 Mindent eltörölt a földről, csak Nóé maradt meg és azok, akik vele voltak a bárkában.  24A víz százötven napig áradt a földön.
15Ekkor így szólt Isten Nóéhoz: 16Jöjj ki a bárkából feleségeddel, fiaiddal és fiaid feleségeivel együtt! 17Mindenféle élőlényt, amely csak veled van: madarat, állatot és minden földi csúszómászót hozz ki magaddal, hadd nyüzsögjenek a földön, szaporodjanak és sokasodjanak a földön!  
18Kijött tehát Nóé fiaival, feleségével és fiainak feleségeivel együtt.   


Egy kis szerepjátékra hívtam a lányokat. Előszedtem Iván Duplo figuráit, kék és sárga takarót terítettünk az ágyra és eljátszottuk a történetet.
  1. Körülöttünk teljesen megromlott a világ (nem nehéz elképzelni :S).
  2. A férjünk, Noé, dolgos, jóravaló ember, Istennel jár és emiatt szereti feleségét és egész családját. (Ez a romlottság-jóság konfliktus okozhatott problémát a környezetükben.)
  3. Egyszer csak előáll azzal életünk társa, hogy egy böhömnagy bárkát fog építeni, és már meg is van minden paramétere pontosan, hiszen Isten "lediktálta". Vannak elméletek arra, hogy az emberek addig még esőt sem láttak, mert a levegő páratartalma megfelelő volt az akkori növényeknek...ha így volt, akkor még nagyobb megrökönyödést okozhatott Noé engedelmessége. Hogyan reagálnánk mi a feleség helyében?
  4. A bárka nem napok alatt, hanem hosszú évekig épült. Vajon egyszer sem kételkedett az asszony férje épelméjűségében? Valószínűleg nem...
  5. Amikor elérkezett az özönvíz, mekkora hála lehetett a feleség szívében, hogy férje engedelmesen követte Isten utasításait!?

Érdekes kérdések, lehet mókázni, elgondolkodni és aztán tanulságot leszűrni.
Egyébiránt, hogy Isten mennyire egy egységgé teremtette a nőt, elolvashatod Kamilla bejegyzésében is.

Mivel most nem voltak a lányok annyira fogékonyak a témára, Rita meg amúgy sem egy szerepjátékos típus, nagy mókázásba torkollott a bibliatanulmányozás. Mivel az állatok is főszerepet játszottak a sztoriban, szójátékot játszottunk. Utolsó betű legyen a kezdőbetű, azaz: béka-anakonda-aligátor-rája-stb. Ismét megállapítottuk, hogy nagyon sok szavunk végződik "a"-val, de annál kevesebb kezdődik vele.
A másik játék: állatrajzolós-papírhajtogatós. Egy A6-os papírt 3 részbe hajtottunk, a legfelsőre mindenki rajzol egy fejet, majd lehajtja, úgy, hogy ne lássa a mellette ülő, és továbbadja. Ezután folytatásként a törzset rajzoljuk meg, összehajtjuk, továbbadjuk. Végül a lábakkal ugyanígy. Az utolsó rajz után is továbbadtuk, és mivel hárman voltunk, mindenki a saját állatfejét kapta vissza, egy véletlenül sem passzoló testtel :).
Íme a legmókásabb darab:
A derék asszony sorozat is folytatódik ma, ezzel az Igével:
Mindig utólag fogom leírni a reakciót, az előző Ige-zug-os megjegyzések között olvashatod :).

1 megjegyzés:

  1. Távolból is hoz eledelt: elmegy egy távolabbi teszkóba :D.
    Viccet félretéve: Figyel arra, hogy hol-mi olcsóbb és egészségesebb és ezt szemmel tartva vásárol be a családnak. Ez nem kis energia!

    VálaszTörlés