2011. február 19., szombat

Varrjunk-1. lecke

Most Ritának tartok "órákat varrásból", neki a főzést Anyu adja át, nekem ez maradt, de örül neki :).
Természetesen a varrógép izgatja leginkább a fantáziáját, de nem engedem, hogy a kézimunka kimaradjon.
Elsőként az alapokat szeretném megismertetni vele, aztán ezzel párhuzamosan barátkozhat az elektronikával is.

Gombfelvarrás, pelenkaöltés, csomó és barátai

A tűbefűzéssel kezdtük. A legfontosabb: ne legyen "szálas" a cérna vége, éles ollóval vágjuk el. Aztán jöhet a nyálazás, pödrés és egyebek. Általában egy szállal dolgozunk, a gombnál használtunk csak dupla szálat.

A csomó: ennek nagyon örült a leányzó :). Mármint a technika elsajátításának. A mutatóujjunk köré tekerjük a cérna végét minimum kétszer, hüvelykujjunkkal lepödörjük róla és a két körmünkkel lehúzzuk az így keletkezett hurkot. Kész! Ha mégsem, akkor megismételjük :).

Az eldolgozás: a legegyszerűbb módját tanultuk.Az anyag visszáján az utolsó öltésen átvezetjük a tűt, de nem húzzuk át teljesen a cérnát, hanem a keletkező hurokba visszaöltünk, és ezután húzzuk meg a cérnát. Ajánlatos ezt egymás után háromszor elvégezni, biztos ami biztos.


A pelenkaöltés egy hagyományos, de általam nem sűrűn használt varrás. Mindenesetre ezt is megmutattam Ritának.
 Forrás: varrohaz.hu

Van egy varrás, aminek nem tudom, mi a hivatalos neve, de mindent ezzel öltök össze, amit kézzel kell. Ezt Ritával is szeretném gyakoroltatni, hiszen idő kell ahhoz, hogy egyenletesen, egyenesen tudjuk mívelni a dolgot.
Lényege röviden:
A kezdéstől eltekintve a technika: a színén egy öltésnyit hátra, a visszáján kettőt előre. Így, ha szépen dolgozunk, olyan lesz, mint ha géppel varrtuk volna, meglehetősen tartós és egyszerű.
Megpróbáltam lerajzolni az első öltéseket, nem tudom, mennyire érthető?


A gombfelvarrás nem okozott gondot, négylyukúval dolgoztunk. Talán az egyetlen újdonság az volt a lányomnak, hogy a végén, a gomb mellett felöltve, körbetekertük a gomb alatt többször a cérnát és utána dolgoztuk el. Azt hiszem, így könnyebben gombolható, a körbetekert cérna ad egy kis távolságot a gomb és a textil között. 

Íme, az eredmény:

Házi feladatot is adok, gyakorolni kell a varrást, a lehető legegyenesebben és legegyenletesebben, és fel kell varrni egy négylyukú gombot, de "keresztezve" :).
A következő alkalommal már a varrógépet is elővesszük!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése