2011. február 21., hétfő

Egyszerű kakaós kalács

Mivel elég sok cukrozott kakaónk volt itthon, gondoltam, jó ötlet lesz egy ilyen mindenki által kedvelt ételt készíteni.
A receptet a Mindmegettén találtuk, rögtön megtetszett, hogy kis mennyiségekkel számol, így nem kell a kicsi lánynak félméteres lapot nyújtani. Az elképzelés bejött, ügyesen dolgozott, csak picit kellett segíteni.


Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt
  • 5 dkg puha margarin
  • cukor ízlés szerint
  • 2 tojás
  • 2 dkg élesztő
  • 1,5 dl langyos tej
  • csipet só
  • vaníliás cukor
A töltelékhez:
  • 15dkg puha margarin
  • cukor
  • kakaó

Elkészítés:

A tejben egy kanál cukorral felfuttatom az élesztőt. Összekeverem a tészta hozzávalóit, majd hozzáadom az élesztős tejet, és jól összedolgozom.

Konyharuhával letakarva meleg helyen duplájára kelesztem.
Miután megkelt, három részre osztom a tésztát, egyenként téglalap alakúra nyújtom, és megkenem a kakaós töltelékkel. A kakaós töltelék esetében az a szerencsés, ha éppen jól kenhető a tésztán. Így adagoljuk a puha margarinhoz a hozzávalókat. Nekünk elsőre túl kemény volt, majd "megmikróztuk", amitől túl folyós lett.
 Feltekerem, összefonom, majd sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és fél órát pihentetem. 
 A tetejét tejjel elkevert tojássárgával lekenem, majd előmelegített sütőben szép pirosra sütöm.

Sok töltelék kifolyt sütés közben, ami megszilárdulva nagyon finom ropogtatni-való lett :).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése