2011. március 28., hétfő

Gombolkozzunk!

Aktuális ez a kabátokra is, hála Istennek, itt a tavasz :). De mi most nem ebből az apropóból gombolkozunk :). Ritával együtt belemélyedtünk a gépi gomblyuk- és gombfelvarrás rejtelmeibe. Színes és látványos munka volt.
A gomblyukvarró talp egészen különleges, igazítható a gomb méretéhez, így pont megfelelő nagyságú lesz a nyílás. Ötféle gomblyuk van a mi gépünkön, így mind az ötöt kipróbáltuk, persze más-más méretben. Élénk kék cérnát használtunk, ha már színes, legyen harsány! Könnyen beletanult Rita a szerkentyű kezelésébe, így nem sokkal kezdés után már vígan várta a gombolni valót az anyag. Ha van gomblyukkivágó-fejtő alkalmatosságunk, akkor azzal, ha nincs, akkor éles kisollóval vágjuk ki a gombok helyét:
Az izgalmasabb része csak ezután következett, gombot varrtunk fel a varrógéppel. Ezt csak olyankor érdemes szerintem használni, amikor ágyneműre vagy hasonlóra kell sok-sok, hasonló méretű gombot rögzítenünk. A dolog nyitja a speciális leszorító-talp. 
A cikk-cakk öltés kiválasztása után az öltéshosszúságot nullára kell állítani. A gombot a talp közepére helyezzük, és addig próbálgatjuk az öltésszélességet, míg akadálymentesen át nem tud haladni a két lyukon. 
Utána már csak nyomni kell a pedált. Négylyukú gomb esetében is így járunk el, csak kétszer :). Az eredmény színes és vidám:
 Rita okvetlenül ezt a gombot is fel akarta varrni, alig fért be a talp alá :))): 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése