2011. március 25., péntek

Két legyet egy csapásra

Éppen itt volt az ideje a közös főzésnek Dorkával. Nem is apróztuk el a dolgot, két fogást főztünk párhuzamosan. Mottónk a : "jaj de jó a robotgép" volt, kihasználtuk rendesen az elektromos szerkentyűket.
Tehát a menü:
Paprikáskrumpli-Másnapi ebéd
Pizza-Aznapi vacsora

Elsőként langyos vízbe morzsoltuk az élesztőt, egy tk. cukrot adtunk hozzá és ráraktuk a radiátorra felfutni.

Amíg Dorka a hagymát pucolta, addig én küzdöttem a fonnyadt krumplival. Ezekhez sajnos nem volt gépünk :).

Paprikáskrumpli:
Hozzávalók: krumpli, kolbász, hagyma, olaj, víz, pirospaprika, só.
Elkészítés: megtisztítjuk a zöldségeket, a hagymát apróra, a krumplit gerezdekre vágjuk. Amig kevés olajon pároljuk ezeket, felszeleteljük a kolbász, majd ezt is az edénybe rakjuk. Megpirospaprikázzuk, sózzuk, annyi vizet öntünk rá, hogy éppen ellepje és fedő alatt puhára főzzük.

Amíg főtt az ebéd, addig begyúrtuk és megkelesztettük a pizzatésztát. Kb. 1kg liszthez sót, a felfuttatott élesztőt és annyi langyos vizet adunk, hogy kicsit lágy, de az edény falától elválló tésztát kapjunk.
Ha szépen megkelt, átgyúrjuk, kinyújtjuk, villával megszúrkáljuk (ezt Iván nagyon élvezte :)) és 5 percre a forró sütőbe tesszük.
Utána megkenjük ketchuppal, sonkát és kukoricát szórunk rá, majd jöhet az általam nagyon kedvelt reszelt sajt. Visszatesszük sülni, míg a teteje meg nem pirul.
Finom lett.

Ahogy főzünk, Dorka leírja a receptet.
Amira nem fektetek hangsúlyt: a mennyiségekre. Érzésre főzünk, meggyőződésem az, hogy idővel a lányok is tudnak majd arányosítani.
Amit kiemelek főzés közben: jelen esetben azt mondtam el Dorkának, hogy mivel a kolbász tartalmaz pirospaprikát, sót, zsírt, ezért ezekkel csínján bánunk a paprikáskrumpli készítése közben :).

És most jöjjenek a segítőink:
 Ez a multifunkciós robotgép (vagy legalábbis valami nagyon hasonló) megérte az árát. Sanyától kaptam évekkel ezelőtt és nem egyszer könnyítette meg már a dolgomat :). Jelen esetben ebben aprítottuk a hagymát az ebédhez, szeleteltük a kolbászt és szintén hagymát hozzá, és sajtot is reszeltünk vele. Nagyon könnyű elmosogatni!
Szintén nem pont ilyen, habverő-dagasztóm van, sok-sok éves, Siemens. Sthal Judit is ilyennel nyomta az elején :). Nagyon masszív szerkezet, aminagyon előnyös tulajdonság egy ilyen sűrűn használt gépnél. A pizzatésztát dagasztottuk vele.
Elektromos konzervnyitó. Poénból kaptam Sanyától egy karácsony alkalmával. Mindenki jót derül, ha előveszem: micsoda szerkezetek állnak rendelkezésemre! Kicsi helyigényes, de rendkívül hasznos. A kukoricakonzervet profin kinyitotta, persze, ez a dolga :).
Azért is jó, mert úgy vágja le a tetejét a doboznak, hogy nem lesz sorjás, így hobbicélokra fel tudom használni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése