2011. augusztus 23., kedd

Pénzügyekről gyerekeknek I.

Szinte kikerülhetetlen a mai Magyarországon az, hogy ne beszéljünk gyerekeinkkel a pénzről. Miután úton útfélen hallhatóak a "svájci frank", "euró", "válság", "megszorítások", "reálhozam", stb. kifejezések, nem árt ha rendet teszünk az idegen szavak között.
Ahhoz, hogy tudjátok, miért olyan fontos nekünk ez a téma, egy kicsi bepillantást engedek a családunk pénzügyeibe. Jelenleg Sanyával mindketten dolgozunk, hála Istennek! Volt/van egy fuvarozó vállalkozásunk, ami jelenleg nem áll másból, mint kb. 4000000 Ft tartozásból. Ahhoz, hogy meg tudjuk szüntetni a céget, kölcsönt kell felvennünk. Nekünk nincs deviza-alapú hitel a nyakunkon, így ezt meg tudjuk tenni, de sosem arról álmodtunk, hogy ha végre visszafizetjük a lakásunk árát, akkor újabb adósságba verjük magunkat. Sokkal inkább terveztük, hogy lecseréljük az autót vagy kertesházba költözünk.
Szóval adott a mi helyzetünk, emellett közvetlen környezetünkben  többen vannak, akiknek fontos, hogy éppen hol áll a svájci frank...kezdeni kellett a dologgal valamit.
Néha  Dorka méltatlankodva megkérdezte, hogy "nekünk miért nincs "svájcifrankos" hitelünk?!" Aztán, a dologban érintett barátnőm elmagyarázta a helyzetet, így azt nekem már csak nyugtáznom kellett. (Azóta nincs méltatlankodás...)
A saját ügyünk azért ennél nehezebb volt. Leült az egész család és megbeszéltük, mi várható. Ki miben tud hozzájárulni ahhoz, hogy könnyebben viseljük a helyzetet. Amellett, hogy kiadásainkat jelentősen meg fogja növelni a törlesztőrészlet, éppen most indul be a panelprogram és jár le a GYES-em. Így aztán vissza kell venni az igényekből rendesen.

Nem mondom, hogy soha nincs elégedetlenkedés, sírás. Főleg a nyaralás hiánya érintett érzékenyen mindnyájunkat, ami eddig éves rendszerességgel megtörtént.
DE: szinte minden egyes elégedetlenkedésre sikerült olyan választ adnom, ami "elcsendesítette a vihart". A válaszok többsége pedig a Bibliából származik :).
Mik is voltak ezek?

Az első éppen nem bibliai, és nem is biztos, hogy jó. Ha azzal jönnek hozzám a gyerekek, hogy ennek meg annak milye van és hol járt, akkor felhívom a figyelmüket arra, hogy az illető szétesett családban él, nem foglalkoznak vele a szülei, stb. Lehet, hogy nem a megfelelő eszköz, de mivel szinte kivétel nélkül(!) ez a helyzet, nagy a kísértés erre a válaszra, hiszen komolyan meggyőzi őket!

Lukács evangéliumának 12. fejezete elég jó támpontot ad a vagyonhoz való hozzáállásunkhoz. Érdemes elolvasni gyerekekkel együtt.
"Nézzétek a liliomokat, miként növekednek: nem fáradoznak, nem is fonnak, de mondom nektek, hogy Salamon teljes dicsőségében sem öltözött úgy, mint ezek közül bármelyik. Ha pedig a mező füvét, amely ma van, és holnap a kemencébe vetik, az Isten így öltözteti, mennyivel inkább titeket, kicsinyhitűek! Ti se kérdezzétek tehát, hogy mit egyetek, vagy mit igyatok, és ne nyugtalankodjatok. Mert mindezeket a világ pogányai kérdezgetik. A ti Atyátok pedig tudja, hogy szükségetek van ezekre. Inkább keressétek az ő országát, és ráadásul ezek is megadatnak nektek."  (27-31)

A másik nagyon jó "információs pont" a Példabeszédek könyve! Számtalan része szól a vagyonról, jó alapelveket tartalmaz akár kezességről, takarékoskodásról vagy munkáról legyen szó.

A fő-fő követendő példa ebben is Jézus. Mivel Ő megnyitotta nekünk az örökkévalóság lehetőségének kapuját, nem helyez túl nagy hansúlyt a pénzre, vagyonra. Ennek ellenére több példázatában is használja a talentumot, drachmát, stb. hiszen ismer minket és tudja, miből ért az ember :).

A mi pénzhez való hozzáállásunkra az a jellemző, hogy ez egy eszköz és nem körülötte forognak a mindennapi beszélgetéseink. (Jó példa erre, hogy a lányoknál nem működött a pénzes jutalmazási rendszer.)

...és ami engem gondolkodtatott el:
"Az ÚR áldása gazdagít meg, a gyarapodást nem lehet erőltetni"  (Példabeszédek 10:22)


Gyakorlatiasabb dolgokkal folytatom majd :)!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése