2011. augusztus 9., kedd

A napi rutinok hosszútávú alkalmazása

A bejegyzés egy gyerekszoba-rendezős sorozat része. Itt kezdődött.  
Eljutottunk addig, hogy minden fontos napirendi pont szerepel a füzetkében. Ha nem forgatja nap mint nap lelkesen a gyerkőc, akkor fogjunk egy nagyobb papírt, írjuk rá az összes feladatot időrendi sorrendben és ragasszuk ki egy jól látható helyre. (én ezt tettem :) ) A füzet így sem felesleges, hiszen a strigulákat minden este ebbe húzzuk.

Nagyon fontos a 15 perces szortírozás pontja. Előbb-utóbb a legrendetlenebb szobában is elfogy a válogatnivaló. Ekkor a 15 perc már arról fog szólni, hogy "Kérdezd meg Anyától, mit segíts!" A házimunkában való részvétel fontos. Nem csupán azért, hogy nekünk könnyebb legyen vagy hogy szebb legyen a lakás. Az, hogy egy családba tartozunk, együtt élünk, az azt is jelenti, hogy együtt végezzük a feladatokat. Nincs kiszolgáló személyzet, a munkamegosztás elkerülhetetlen. Sokan itt rontjuk el, nem ragaszkodunk ahhoz, hogy kivegyék részüket a gyerekek a feladatokból. Ezzel nem csak a mi dolgunkat nehezítjük meg, hanem az ő felelősségtudatukat sem formáljuk kellőképpen. Szóval, szólítsuk munkára a kedves családtagokat  :)!
(Érdekes módon, addig voltam nagyon rendetlen, amíg otthon laktam. Addig élveztem a "kiszolgált gyerek" szerepét. Aztán feleség és anya lettem, így felvettem a "kiszolgáló anya" szerepét. Szeretnék ezen változtatni!)

Lesz még egy levelünk a heti feladatokhoz:

Kedves Rita!
Most már minden feladatot tudsz, amit naponta tanácsos
elvégezni. Ráadásul nagyon ügyesen csinálod!
Ha elfogy a szortírozni-való a szobádban, akkor a 15
percet arra használd, hogy megkérdezed Anyát, miben
segíthetsz. Lehet, hogy a nálad is fog találni feladatot,
de lehet, hogy arra kér, söpörj össze valahol, vagy
másban légy segítségére.
Ami fontos:
• a 15 perc érvényes marad!
Szeretném, ha ezentúl is minden este kaphatnál strigulát
a füzetedbe! Legközelebb hétfön írok Neked!
Pár nap múlva jön az újabb levél!
a Házitündér

Letölthető ITT!

Egyébiránt: ha ügyes a kis "házitündérünk" szerintem ideje lesz a meglepinek két hét leteltével. Bármilyen apróság megteszi, hiszen ő úgyis a 30 nap végét várja (ami egy gyerek számára nagyon hosszú idő, így jót tesz egy kis megerősítés :) )!

A következő feladat a heti rutin kialakítása lesz.

Itt két variáció közül választhatunk majd:
  1. A Házitündér a következő hétfőn megírja az egész heti beosztást (vasárnap lesz letölthető), vagy
  2. Ismét naponta levelezünk, minden nap csak egy instrukciót adva.
Ha tetszik a gyereknek és van rá kapacitásunk, akkor az utóbbit válasszuk. Ha sürget az idő, vagy már nem olyan izgi a Házitündérrel levelezni, akkor elég egy posta.
A fent látható kép Rita kontrolltáblájának egyik felét láthatjátok. Ilyet majd akkor készítünk, amikor már tudjuk a heti beosztást is. Ha a következő hetetek lazább, van lehetőségetek barkácsolni, akkor az egy-leveles verzió tanácsosabb, hiszen ha beindul a gyermeki fantázia, akkor nem lesz elég pár óra a tábla elkészítésére :). Ritáé talán két hétig is készült.... Ha nem szorít az idő, akkor a leveleket vasárnaptól letölthetitek!


A program eredeti, felnőtteknek szóló megfelelőjét megtaláljátok az Urban:Eve blogon, Fly Lady címszó alatt.
Kérlek a szövegeket, képeket ne másold, ha szeretnéd megosztani másokkal, akkor vidd a bejegyzés linkjét! Köszönöm!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése